tie-114607_640En skjorta är ett så självklart plagg att det borde inte finnas något att säga om skjortor men det gör det. skjortan som plagg är älskad av alla män då den räddar många situationer när du är osäker på vad du ska ha på dig. En skjorta är alltid rätt, och det kan bli ännu mer rätt om du använder rätt skjorta vid rätt tillfälle. Då är skjortan inte bra en räddare i nöden utan det plagg som skapar karaktär i din outfit.

Rätt storlek

En skjorta som sitter bra skapar en känsla av säkerhet hos bäraren. Den ska sitta ledigt men inte löst och du ska kunna röra dig ledigt i skjortan. Ärmarna ska ha rätt längd. Då du böjer armen framför dig ska ärmen inte åka upp över din handled samtidigt som manschetten inte får glida ner över handen då du låter armen hänga ned.

Se till att skjortan inte är för kort så att den åker upp ur byxlinningen då du sträcker på dig. Det får inte heller glipa mellan knapparna vid bröst eller mage. Kragen ska tillåta att du får ner två fingrar innanför kragen då skjortan är knäppt i halsen.

Rätt krage

3854120822_76288048c4_zDet finns fler olika typer av krage än man kan tro. De två huvudtyperna är med eller utan knappar på kragsnibbarna. Den typen med knappar ”Button down” är mycket lämplig om du bär skjortan utan slips, med eller utan kavaj ovanpå. En vanlig krage tenderar att rida upp på kavajslaget, och det är inte snyggt. Har du ingen kavaj är ändå Button down-kragen att föredra då den ger kragen lite mer styrsel i framkant av kragen vilket gör att den står lite snyggare.

Rätt färg

En vit skjorta är alltid rätt. Till en mörk kostym, vare sig det är fest eller business är en vit skjorta ett måste. Det blir ett generalfel med en svart skjorta under en svart kavaj. Överhuvudtaget ska man vara försiktig med skjortor i starka färger och kraftiga mönster. De kan vara svåra att kombinera med andra plagg i din garderob även om de bärs utan kavaj

Rätt tillfälle

En polotröja eller t-shirt under en kavaj kan gå an som causual dress på fritid eller andra avslappnade sammanhang, men aldrig vid affärer eller på ett arbete där man förväntas ta emot kunder eller allmänhet. Om du väljer att ha en skjorta med mönster under en kavaj bör du undvika rutigt eller bredrandigt. En enfärgad skjorta i en svag kulör eller med en diskret randning är rätt. Kraftiga mönster på skjortan är dessutom helt bannlyst om du tänker använda slips.