Att gå beställa hem kläder från nätet är ett nöje för många, men det kan också lätt förvandlas till en mardröm. Om du inte hittar rätt storlekar är risken stor för att du måste skicka tillbaka paketet till butiken där du köpte dina kläder – och det innebär dels ökade kostnader för frakt och emballage, dels att du måste vänta ännu längre på att få dina kläder. Att välja rätt storlek från början är därför en prioritet för många, men det är inte alltid så enkelt. Här är några tips på hur du minimerar risken att köpa fel storlek.

Välj rätt affärer

38732017_085c333ee8Att hitta rätt storlek kan vara särskilt svårt för dig som bär storlekar som normalt inte finns med i vanliga kollektioner. Många tillverkare väljer att inrikta sig på de allra vanligaste storlekarna, mellan small och large, vilket gör att de som är större än så får leta på andra ställen. Numera finns det många affärer online som erbjuder designerkläder i större storlekar, vilket gör det lättare för dig att hitta storleken som passar just dig perfekt. Det innebär att du slipper gå omkring i illasittande kläder och istället kan känna dig bekväm i kläderna.

Det är också bra att kontrollera om butiken i fråga erbjuder öppet köp. Då kan du enklare skicka tillbaka varorna om storleken trots allt inte skulle passa. De flesta nätbutiker erbjuder öppet köp eftersom du inte har möjlighet att prova kläderna innan du genomför köpet, men du kan ändå komma att behöva betala returportot – så det billigaste och minst arbetskrävande sättet är utan tvekan att beställa rätt storlek från början.

Ta fram måttbandet

4444576795_108f15ae9eEftersom många märken skiljer sig åt storleksmässigt kan det vara svårt att gå enbart på storlekar som ”XXL” eller ”large”. Ett sätt att komma runt det är att använda sig av ett måttband. Om du exempelvis ska köpa ett par jeans kan du ta midjemåttet liksom mäta benlängden och matcha det med klädmåttet som ofta står på hemsidan.

Prova dig fram

Det säkraste sättet att hitta rätt storlekar är ändå att prova sig fram. Visserligen har inte alla fysiska butiker alla storlekar, men det brukar ändå gå att hitta något klädesplagg i din storlek. Då kan du också ta måtten på det för att kunna använda det vid senare tillfällen. Att prova sig fram kan vara frustrerande eftersom det är tidskrävande, men det är det enda säkra sättet att veta att du får ett klädesplagg som passar just dig.