Modehistorien är fylld av män som på ett eller annat sätt lyckades förändra klädstilar och trender i grunden. Många av dagens stjärnor kanske klarar av att sätta igång en temporär trendväxling, men få har haft lika stort inflytande som dessa herrar. De var gigantiska trendsättare redan under sin tid, och än i dag refereras de ständigt till i modesammanhang.

Marlon Brando

mbMarlon Brando räknas till en av 1900-talets största skådespelare, där hans största roll troligen var den som Don Corleone i de berömda och prisade Gudfadern-filmerna. Brando var dock mycket mer än bara en duktig skådis. Tack vare sitt osvikliga sinne för kläder blev han en enorm stilikon som påverkade hela modeindustrin. I en tid när dresscoden vanligtvis inte tillät några mer vågade utsvävningar bröt Marlon Brando mot alla konventioner och använde sig av både skinnstövlar och slitna jeans när han skulle gå på röda mattan. Det fick både kläddesigners och vanliga människor att se på mode på ett nytt sätt, och Brandos klädstil hade stor inverkan på hur klädmodet sedan utvecklades.

Sidney Poitier

spSidney Poitier var ingen rebell när det kommer till klädmode, men så var han också en av de som allra bäst kunde bära upp en klassisk kostym. Det var just det mer formella som blev Sidney Poitiers signaturstil, och hans sinne för elegans är närmast legendariskt. Poitier slog igenom på 1960-talet när svartas rättigheter ännu var en omdiskuterad fråga, och Poitier blev en symbol för rättighetsrörelsen. Tack vare sin klassiska klädsmak blev Poitier kallad ”Hollywoods mest välklädde man” under toppen av sin karriär.

Bob Dylan

bdBob Dylan blev känd för att han inte ville vara någon grupps företrädare, men faktum är att han blev i allra högsta grad representant för en speciell modelook som hade sitt ursprung i det tidiga 1960-talet. Bob Dylan var då en folk- och protestsångare, vilket gjorde att han kunde ta ut svängarna ganska rejält – och visst bröt hans karaktäreristiska klädstil mot rådande klädkonventioner. Skinnväst, hatt och mönstrade skjortor var Dylans idé, och med den stilen var han ett halvt sekel före dagens modelejon.

 

 James Dean

jdDen största stilikonen av dem alla var ändå den bildsköne skådespelaren från Indiana, James Dean. Dean dog, som bekant, ung – han var bara 24 år när han omkom i en bilolycka – och det har bidragit till hans mytiska status. Redan under hans livstid var dock en stor modeikon, som med sin skinnjacka och vågiga hår satte flickhjärtan i brand och inspirerade unga män att följa 1950-talsmodet.