Våra kläder är sydda i olika material beroende på vilken funktion plagget ska ha. De vanligaste materialen är bomull, ull eller ylle, Lin eller linne och polyester. Ibland är det rena material och ibland har man blandat flera material för att ge plagget önskade egenskaper. Ofta förknippar man olika material med olika årstider, men riktigt så enkelt är det inte. Vi ska titta på de olika materialen och vad de har för egenskaper.

Bomull

US_Navy_p_coat_wikiBomull är en växtfiber som har flera bra egenskaper. Ett plagg av bomull är läskött och tål många tvättar. Rätt tvättat behåller plagget sin passform även efter många tvättar. Av den anledningen har man oftast plagg av bomull närmast kroppen då dessa kläder behöver tvättas ofta. I underkläder blandar man ofta in någon konstfiber blad annat i kalsonger och strumpor så de blir elastiska och följsamma. Ett plagg som vävs av bomull blir stumt. Bomull är det vanligaste materialet i herrskjortor och kan tvättas i upp till 60 grader utan att tappa formen.

Ull

Ylle är vanligt i plagg som ska värma som ylletröjor och varma vintermössor. Gamla tiders raggsockor var av ylle, men nu har många konstmaterial börjat att ta över. Ylle kommer av ull från något lånhårigt djur. Det finns många kvaliteter där den finaste ullen kommer från Alpaka som är en mindre släkting till kamelen. Vanliga yllekläder är oftast stickade av fårull.

Ull är inte särskilt slitstarkt, därför blandar man in polyester i herrsockor av ull. När man gått i en sådan socka en tid brukar ullen ha försvunnit under hälen och bara ett nät av polyester finns kvar.

Ull används inte bara i vinterkläder utan alla kostymer och kavajer av bra kvalitet är sydda i ulltyger. Dessa tyger är så tunna att kavajen inte alls blir varm som en stickad ylletröja.

Generellt sett är ull lite mer svårskött än bomull. Tvättar man en ylletröja får vattnet inte vara varmare en 30 grader, alltså fingervarmt, är vattnet varmare krymper tröjan. Dessutom kan man inte hänga tröjan på en galge att torka, då tappar den formen. En kostym eller kavaj av ylletyg ska kemtvättas.

Lin

Lin är en växtfiber som är mycket hård. Fibern är kompakt och innehåller inte så mycket luft som bomull och ull och isolerar därför inte så bra. En fördel då man vill ha en sval sommarkostym. Linne värmer inte som ull, men det blir snabbt skrynkligt och skrynklorna hänger inte ut sig. Här gäller bara ett mycket varmt strykjärn för att få ordning på det.

Linnetyg har ofta en vacker struktur och används i huvudsak till bordsdukar och servetter sedan gammalt. Linne kan tvättas i höga temperaturer men en linnekostym mår bäst av kemtvätt

Polyester

En konstfiber som tagit mark från naturfibrerna på grund av dess goda egenskaper i kläder samtidigt som polyester är billigt att framställa. Man blåser en polyesterplast genom mycket tunna munstycken och får så en tunn mycket stark tråd. Av den väver man sedan polyesterväv. Polyesterväv kan se ut som ulltyg men är blankare och billiga kostymer och kavajer sys ofta i polyester. Polyestertrådar blandas även i både bomulls- och ulltyger för att öka slitstyrka och formbeständighet.

Silke

Dark_Coat_by_BardokuSilkesmasken väver in sig i en kokong av silkestråd och den tråden kan man ta vara på och väva exklusiva tyger av. En skjorta av silke är sval och skön att bära och faller fint över kroppens konturer. Ett mycket exklusivt material och därför inte så vanligt.

Vad är vad

Det är många som har kommit hem från shoppingrundan utomlands eller på marknader i Sverige och har gjort jättefina fynd. Den fantastiska genuina jackan av finaste ull är faktiskt bara billig polyester. Hur skyddar man sig mot det? Jo, man pillar loss lite ludd eller rycker en bit tråd och tänder på den. Ull luktar precis som ett bränt hårstrå. Bomull luktar bränt tidningspapper och polyester luktar bränd plast och brinner inte utan smälter.