3854120986_ab65c90af0_zDen vanliga kostymen är ohotad som det plagg som passar i stort sett i alla situationer. En mörk kostym är ungefär som damerna ”lilla svarta”, den som passar till allt. När man väljer kostym, kanske för första gången sedan studentkostymen, är det klokt att blicka framåt och fråga sig vad man ska ha den till i framtiden och vid vilka tillfällen som erbjuds att bära sin nya kostym.

Pris och kvalitet

Om man har ett jobb där man då och då kommer att finnas i situationer där man förväntas bära kostym kan det vara värt att lägga ner tid och pengar på kostymen. Den ska då hålla sig fräsch vid många tillfällen och då krävs en hög kvalitet på tyg och sömnad. Den kostymen ska även fungera på fester och liknande tillfällen då man vill vara lite uppklädd.

Om det i stället är så att den nya kostymen bara kommer att användas vid något enstaka tillfälle kan man gott köpa en enklare kostym. De stora klädkedjorna som H&M och Dressmann har billiga kostymer i enklare material som polyester eller blandfibrer. Även om man köper en lite enklare kostym kan man aldrig göra avkall på är passformen.

Färger och mönster

Mörk kostym är otroligt användbar. Den fungerar både i allvarliga sammanhang såväl som till fest. Mörk kostym innebär inte svart kostym. Svart är svårt att matcha och ser gärna lite för allvarligt ut i de flesta sammanhang. Nu för tiden är det inte heller nödvändigt att klä sig i svart vid en vanlig begravning utan det går bra med mörkblått eller en mörkt grå kostym.

Väljer du en mönstrad kostym bör du undvika kritstrecksrandigt, det gör kostymen mindre användbar. Det som möjligen anses propert i det konservativa England kan till och med se lite billigt ut här. Diskreta ränder i försiktiga nyanser på kostymen ger däremot ett ett propert intryck samtidigt som det ger kostymen en fin lyster.

Vid alla tillfällen

Tie_dimpleMörk kostym fungerar som sagt i alla sammanhang utom då högtidsdräkt är påbjuden, då är det frack eller i vissa fall smoking som gäller. Men sådana tillfällen blir färre och färre, därför är ett köp av en mörk kostym en säker investering. Då kavaj anges på ett inbjudningskort menas i allmänhet inte en udda kavaj utan avser att en mörk kostym ska bäras. Undantaget är att man kan bära folkdräkt eller i vissa fall uniform

Skjorta, slips och skor

Det är ju inte bara kostymen som ska inhandlas utan även skjorta, slips och skor som ska matcha helheten. En vit skjorta med vanlig krage är det mest korrekta men om tillfället inte är alltför högtidligt går det bra med en svagt pastellfärgad skjorta. Då väljer man en färg man känner sig bekväm i. Om man väljer en färgad skjorta ställs genast högre krav på slipsen. Den bör inte avvika för mycket från skjortans färg utan komplettera den. Ta hjälp av personalen i affären, ofta säljs skjorta och slips i ett paket som är väl avstämt.

Svarta skor är alltid rätt, men bruna skor fungerar på dagen och möjligen på eftermiddagen, men det är den dödssynd att komma i något annat än svarta, välputsade skor nederst på kroppen på en kvällstillställning.